Menlöst dravel

Idag är det enklare än någonsin att göra sin röst hörd. Det finns mängder av plattformar för detta, Facebook, LinkedIn, Youtube med flera. Rösterna brukar dock låta lite annorlunda på dessa ställen. ”Mitt liv är bäst!”, ”Jag är bäst på mitt jobb!”, ”Du är en idiot!”. En salig blandning men de handlar oftast om två saker; Lyfta sig själv eller trycka ner andra. Det finns såklart ett mellanting någonstans här men likt kvällspressen vill jag skriva om extremerna.

LinkedIn kan vara en bra plattform för jobbsökande eller informationsutbyte i ren professionell mening. Rekryterare kan leta fram nya kandidater till sina kunder, partnerskap kan stärkas och nyheter direkt från leverantör kan spridas. Vad som också kan spridas är en falsk bild av någons kunskaper.

Ju mer en person använder en viss plattform (läs flera gånger i veckan), ju varsammare bör man vara om vad denna person skriver eller säger. Jag har inte stött på många personer som pratar eller skriver mycket där innehållet faktiskt är relevant eller ens är sant. Oftast gillar personen sin egna röst eller har en snedvriden verklighetsuppfattning. Mycket snack och lite verkstad, som talesättet går.

Fördelen är dock att det mesta går att kolla upp. Bekanta kan intervjuas och certifikat kan verifieras. Görs inte detta kan överraskningen bli stor, men framför allt dyr. När sanningen väl kommer upp till ytan börjar det bli intressant på riktigt. Personens rätta färger visar sig och valet står mellan acceptans eller förnekelse.

Vad kommer du att välja?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *