Bland bottar och skript

Efter ett par månader av intensivt pluggande, framför allt de senaste två veckorna, har jag tagit CCNP Routing & Switching-certifikatet. Jag vill inte tacka någon för detta då det varit en lökig period med GRE-tunnlar, IPv6-access listor och felaktiga redistributionsregler. En lätt ångest har krypit vid min sida, satt sig på mitt bröst vid läggdags och viskat hur svåra alla delprov skulle vara. Nu efter provet finns den kvar men är lite sur för den måste komma på nya saker att viska om. Affärer som vanligt, med andra ord 🙂

För att fira certifikatet har jag tittat närmare på min nätverksmiljö här hemma. För någon vecka sedan kraschade RAID5:an och även om jag hann rädda det viktigaste av data var det en del jag behövde låta gå. Redan innan uppsättning tvekade jag inför RAID5 då det skulle vara lite segare och ge sämre redundans men 4TB extra i lagringsutrymme lockade mig över gränsen. Nu är den omgjord till RAID1+0 och trots att dessa extra terabyte försvinner till redundansen är jag nöjd då hastigheterna är mycket bättre (cirka 10MB/s bättre) och ger mig mer valuta för bandbredden här hemma.

Med hårddiskmatrisen pånyttfödd kunde jag istället fokusera på finputsning och det i form av mitt mediabibliotek. Varje vecka kommer det ut nya avsnitt av upphovsrä… uh, öppet-för-allmänheten avsnitt av kyrkonytt. Dessa vill jag slippa ladda hem manuellt – det är ändå 2019 och RSS-flöden har funnits sedan Nils Dacke gjorde debut – så det löste jag med YaRSS2 som är ett plugin till Deluge för att hantera RSS-prenumerationer. Nu går Deluge in i RSS flödet för kyrkonytt och laddar automatiskt ner nya avsnitt när de släpps. Detta i teorin åtminstone, får vänta tills nästa vecka när nästa avsnitt släpps för att se om magin funkar.

Utöver detta ville jag gärna veta när ett nytt avsnitt har laddats ner och ni kanske tänker SMTP skulle vara ett bra alternativ för detta ändamål. I så fall har ni fel för SMTP är gammalt och ganska nedlåst tack vare alla nigerianska prinsar som ber om pengar men det visste ni säkert redan. Jag började fantisera om webhooks och andra millenial-fenomen och kom tänka på Slack. Gjorde lite research och beslutade mig för att skapa en bot i Slack som skickade meddelande när den hittat nya avsnitt och konfirmationsfilmer som laddats ner.

Som vi alla vet är Python den hetaste skiten just nu och alla som är något använder det, i alla fall enligt Alexander Bard. Det gick smidigt att hämta ner SlackClient med hjälp av Pip och därefter var det bara att börja skripta. Följde en tutorial i början och insåg att mycket kände jag igen från en ramverk för Webex Teams-bottar men denna kändes bättre av någon anledning. Jag skrev några funktioner som kollade av alla mappar med avsnitt och filmer som fanns på hårddiskarna och jämförde dessa med en textfil innehållandes allt material den hittat vid tidigare körningar. Det gick ok för filmerna men tv-avsnitten ställde till det ganska snabbt. Textfiler för att spara information dessutom, nog för att jag bor i Småland men inte drabbas jag av stenar i fältet så att säga. För att tala klarspråk, jag är inte en bonde.

Spenderade halva natten efter Melodifestivalen med att sätta upp en MySQL-server medan sambon låg och sov bredvid med vår kommande son i magen. Har jobbat en del med MySQL i samband med Python tidigare men det tog sin stund att få till databasstrukturen och framför allt formateringen av data som Python skickade då MySQL är kinkigare än en treåring som ska käka broccoli för att få efterrätt. Till slut fick jag till det och somnade in för att fortsätta nästa dag vilket i skrivande stund är idag.

Hela förmiddagen har gått att få till formateringen kring TV-avsnitt och dess struktur med namn, säsong och avsnitt. Även om jag tidigare skrev att jag inte är en bonde så tror jag att ett par erfarna kodare hade tyckt annat om de såg min kod just nu. Oavsett vad fick jag till formateringen och nu sparas de i en tabell med titel, säsong och avsnitt som olika kolumner och därefter sammanfattas de och skickas ut via Slack till min egna lilla opiumhåla. Själva meddelandet som skickas kan förfinas lite till men ärligt talat är jag rätt nöjd.

Crontab på skriptet med 30 minuter väntetid och jag har tagit ett kliv in i 2019 på riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *